2013. május 31., péntek

Megvagyok - 2008. május 20.

Sziasztok!

Két napja nem írtam, mert nem állt módomban. Ha jól emlékszem, Astorga után jelentkeztem utoljára. Pont, mielőtt újra nekivágtunk volna a magas hegyeknek. Hihetetlen korán, és nem kevésbé hihetetlen rossz időben indultunk el Filomival, kezdetben sűrű köd és eső tépázta az utunkat. Ám, ami aztán ránk várt, az valóban maga volt a csoda. 

2013. május 30., csütörtök

Rövidke - 2008. május 18.


Sziasztok!
Astorga után járok valahol, nemtom hol. Ma kérlelhetetlenül esett az eső, amíg mentünk, majd amikor megálltunk, ő is elállt. :)

2013. május 29., szerda

Astorga - 2008. május 17.

-->
Astorga
Hola Pupakos! (magyarul: Helló Pupákok! :)
Ma megint úgy 28 kilo-méterrel toltuk odébb a Föld bolygót a lábunk alatt. :)
Egy újabb nagyvárosba, Astorgába érkeztünk, és most indulunk felfedezni Filomival a csokimúzeumot és a Caminomúzeumot.
A templomokat már egy kicsit unjuk :) de azért megnézzük azokat is.

2013. május 28., kedd

Nagy találkozás - 2008. május 16.

-->
"Vár egy új nagy találkozás.
Vár egy új rácsodálkozás."

Emlékeztek erre a "Gyöngyös Klári"-dalra? (fiatalabbak: Katona Kláriról van szó, akinek egy időben az imidzse miatt veri trendi gyöngyök fityegtek a hajában.)
Ma május 16. van. 



2013. május 27., hétfő

Fruzsi in Leon - hurrááááááááááááááááá! - 2008. május 15.


Leon
Hola Peregrinos! (ejtsd: olá peregrínosz)

Ma 7-11-ig lenyomtam 19 km-t, így hihetetlen korán megérkeztem Leonba (és ebbe még egy félórás reggeli is belefért). 

2013. május 26., vasárnap

Éljenek a gyermekeim!


9. éves szülinapi bulin
Ketten álltunk a stúdió "süketszobájában". Helyesebben csak ő állt, én térdeltem. Göndör hajával keretezett bájos arca csak úgy sugárzott a kíváncsiságtól a sok érdekes dolog láttán. Alig tudtam lekötni, és rávenni arra, hogy mondja utánam a verset.

Soronként.
Úgy, hogy ne lógjon össze a hangunk, mert akkor Gijó később nem tud engem kivágni a produkcióból.
Nem volt egyszerű. De minden pillanatra jól emlékszem. Ahogy igyekszik ez a kicsi, 3 év körüli lányka. Ahogy bájosan pöszít. Ahogy látszik az arcán, hogy egy kukkot nem ért abból, amit beszél.

Volt vagy egy óra is, mire fel tudtunk venni mindent. Gijó utána még dolgozott rendesen, hogy jó legyen, de aztán végre elkészült.


Több mint tizenöt éve készült a felvétel. Ezzel kívánok most a "művésznőnek", Fruzsinak és kistesójának, Bencének nagyon boldog gyereknapot!


Derűre ború - 2008. május 14.

Sahagun

Hola!
Hát Hawaii után eljött Mucsaröcsöge...
Tegnap elhagytam Sahagunt (ejtsd: Szágun), mert azt láttam, ha nem megyek tovább, egyrészt vesztegetem az időm a csöppnyi 20 km-rel, másrészt sosem érem el Leont. 

2013. május 25., szombat

Napfény, buli, freedom - 2008. május 12.

Carrion de los Condes
Hola! (ejtsd: Olá!)
Legutóbbi jelentkezésem óta két nap telt el. Tegnap lenyomtam utam eddigi leghosszabb, közel 35 kilométeres távját, méghozzá teljesen egyedül. Úgy történt, hogy magyar útitársaim, Filomi és Zoli előretaxiztak Carrion de los Condesbe, és foglaltak nekem is szállást, én pedig utánuk gyalogoltam. 

2013. május 24., péntek

Tanulok, tanulok, tanulok - 2008. május 10.

Pireneusok egyedül
-->Sziasztok!
Igen, tanulok. Méghozzá egy csomó mindent. Például olaszokkal beszélgetni magyarul. :) (Egy hetven körüli olasz úriemberrel reggeliztem együtt. Rómáig és Budapestig még viszonylag gördülékenyen eljutott a dialógus, ám a végére már csak a kínos csend és idétlen vigyorgás maradt.)

2013. május 23., csütörtök

Beavatás - 2008. május 9.

Sziasztok

Hát, elkezdődött a beavatás. Két napig egyedül maradtam, nagyon élveztem, mert sokkal több embert ismertem meg, mint amikor magyarokkal vagyok. 

2013. május 22., szerda

Minden relatív - 2008. május 6.

Nájera (ejtsd: náhera) középkori vásár
Sziasztok!
Tegnap 21 km-t, ma 24,5-et toltam le, így most Beloradóban állomásozom.
Elkepésztő, milyen élményekkel vagyok gazdagabb.

2013. május 21., kedd

31 km csak ma - 2008. május 3.


Viana
Sziasztok!

Most végre leírom, hol vagyok. A hely neve Viana. Ma 31 km gyaloglással túlléptem a 100 km-es álomhatárt, ami a lábamban van. Asszem már több is van benne, de még nem számoltam ki pontosan.

2013. május 19., vasárnap

Bor a falból, vándorszínház, miegymás - 2008. május 2.


Sziasztok!

Lassan megszokom, hogy minden máshogy történik, mint ahogy az ember számít rá.

2013. május 18., szombat

A harmadik nap (Puente La Reina) - 2008. április 30.

Pamplona
Legjobb barátaim egyike, ismerve gyengeségeim, 3 napot adott nekem itt... Szó szerint ezt mondta: "Három nap múlva sírva fogsz hazajönni."
Abban tökéletesen igaza volt, hogy megszenvedtem ezt a harmadik napot.

2013. május 17., péntek

Azok a fránya Pireneusok - 2008. április 28.

-->
Hát meghódítottam őket. Úgy is mondhatnám, hogy magam alá gyűrtem. Úgy is mondhatnám, hogy én vagyok az utca hírmondója.

2013. május 16., csütörtök

Elmentem - 2008. 04. 26.

Illusztráció: Laár Györgyi
Sziasztok!

Tegnap éjjel sikeresen kibuliztam magam. Most 3 óra alvással eléggé mókásan tekintek a ma hajnali indulásra.

2013. május 15., szerda

Jézusom! Már csak 4 nap… - 2008. 04. 23.

Illusztráció: Laár Györgyi
Mindent megvettem. A nagy nedvszívó képességű, hiper-gyorsan száradó minitörülközőtől kezdve (ami leginkább egy vileda rongyra hasonlít) a víztisztító tablettáig, ami állítólag még a pocsolyából is iható vizet varázsol, persze csak ha akarom, mert kívánom a pocsolyát. Van szuperkalapom, amely azon túl, hogy véd a naptól és szellőzik, még cowboykalappá is átalakítható, van lecipzárazható szárú nadrágom, ami így már nem is egy, hanem két nadrág, hogy a füldugóimról ne is beszéljünk.

2013. május 14., kedd

Már csak két hét… - 2008. 04. 13.

Illusztráció: Laár Györgyi
 Testvéreim az Úrban!

Két hét múlva ilyenkor már Saint Jean Pied De Portban leszek, és próbálok hozzászokni az első zarándokszálláson talált körülményekhez.
Hihetetlen, hogy január óta zaklatlak Benneteket leveleimmel, és most hipp-hopp itt az idő, és útra kell kelnem…

2013. május 13., hétfő

Bottal üthetem a nyomom - 2008. 03. 25.


Illusztráció: Laár Györgyi
Kedves Barátaim!

Újabb kinccsel gazdagodott a felszerelésem. A tárgy, amire ezentúl mindig támaszkodhatom, nem más, mint a túrabot. Hiperszuper, teleszkópos, így egészen picikére, mindössze 16 centisre összecsukható. Adtak mellé mindenféle tartozékot, amelyek inkább néznek ki homokozójátéknak, mint komoly kütyünek.

2013. május 12., vasárnap

Az a bizonyos esőkabát - 2008. 02. 10.

-->
Illusztráció: Laár Györgyi
Sziasztok újra!

„Tralalla megjött Fruzsibabaaaaaaaa… megérkezeeeeett."
Az iménti sort kéretik a méltán híres és emlékezetes Barba papa dallamára dúdolgatni, mert így egy kicsit közelebb kerültök ahhoz az állapothoz, ami az én fejemben uralkodik. Szörnyű, ugye?

2013. május 10., péntek

Férfigének - elmélkedés férfiakról, fociról és szeretetről

Van az úgy, hogy valami olyasmit fedezel fel a fiadban, amit egyébként másokban utálsz, azonban vele kapcsolatban egy "de édi" felkiáltással félreteszed az averziód. Sőt, van úgy, hogy ezzel az alapvetően "undi" tulajdonsággal együtt még egy kicsit jobban is szereted. Ez felvet bennem egy csomó kérdést, amik leginkább a szeretetet és az elfogadást érintik.

Bevezető a 2008-as Caminóról írt levelekhez

Aki ettől az olvasmánytól mélyenszántó gondolatokkal teli útleírást vár, az képzavarral élve bizony „rossz lóra tett“. Ez az írás egy egyedülálló, élete delén masírozó, kissé elkenődött, ám a nehézségeket inkább kinevető nő leveleit tartalmazza, melyeket a barátainak küldött életútja addigi legkalandosabb utazásáról. Ez a nő én volnék. Giret Fruzsi, 38 éves reklám-, dalszöveg- és levélíró, énekesnő, pótanyuka, de alapjában véve mégis inkább egy magára maradt kislány, aki azért vágott bele a „nagy útba“, hogy megtapasztalja: képes-e átlépni a saját árnyékát, valamint ki tudja-e érdemelni mások szeretetét ruhacsodák, smink és egyéb „jelmez“ nélkül, csatakosan, néha büdösen is, elgyötörten vagy éppen dühösen, csak amiatt, mert ő az, aki. Nem reklám-, dalszöveg- és levélíró, nem énekesnő, nem pótanyuka, „csak“ Giret Fruzsi. Nem akartam az El Caminóról (vagy ahogy egy ismerősöm hívja: El Combino) könyvet írni. Véleményem szerint minden második zarándok ezt teszi, és én – ahogy életem más területein sem – itt sem akartam beállni a sorba. Barátaim visszajelzései vettek rá, hogy ennek ellenére másokkal is megosszam élményeimet, és ennek egyetlen oka van. A tapasztalat azt mutatja, hogy írásaim képesek egy kis derűt csempészni az emberek hétköznapjaiba. És mi is lehetne annál magasztosabb cél, mint együtt nevetni az én sokszor nehéz, fájó, ingatag, és eltévedt lépéseimen, amik végül mégiscsak elvezettek utam olyan messzi, sokszor elérhetetlennek tűnő végpontjához, a santiagói katedrálishoz.

A káoszból kivezető út

Eredeti leveleimet átolvasva arra a megállapításra jutottam, hogy sokszor még az sem derül ki belőlük, hogy éppen merre jártam. Az pedig végképp nem, hogy miket is éltem át. Ezért az élvezeti hatás fokozása miatt szükségesnek látom néha utólagos magyarázatokkal ellátni a leírtakat. A levelek eredetiségének megőrzése céljából utólagos megjegyzéseimet, visszaemlékezéseimet dőlt betűvel teszem beazonosíthatóvá. Ezek után nincs más hátra, mint „Előre!“.
Kedves Olvasóm! Buen Camino!

Az első levélhez katt ide!

Hűséges társam - 2008. 01.29.


Möszijő Zsákk Zsiré

Franciául így hívnák biztos. (ééééééérted, Jacques Giret...)
Mindegy... Szóval megvan ő is. A zsákom. Hivatalos neve: deuter. 
Már a használati utasítása felér a hifimével. Na jó, egy pasi erre biztos kiröhögne, de higgyétek el, simán elakadtam. 

2013. május 9., csütörtök

A "szent" lábbeli - 2008. 01. 29.

Megvaaaaaaaaaaaaaaaaan!

 Megvettem a bakancsot! Az aktuális leértékelésnek köszönhetően hihetetlenül alacsony (bár még így is eléggé borsos) áron jutottam hozzá, és remélhetőleg megteszi nekem azt a szívességet, hogy végig szállít az Úton.

2013. május 8., szerda

Camino mégis

Kedves Olvasóim!
Késve bár, de úgy döntöttem, mégis közreadom itt 5 évvel ezelőtti leveleimet, amelyeket a barátaimnak írtam az El Camino zarándokutam előtt és alatt.
Több okból teszem ezt. A legfőbb, hogy az út végén érett meg bennem a vágy, hogy szeretnék kisbabát, így tulajdonképpen Bence "ötlete" ott fogant.

Fruzsi goes to... - 2008. 01. 18.



Illusztráció: Laár Györgyi
Kedves Barátaim, Ismerőseim, Szeretteim, és mind a két Rokonom! (mindenki érezze magát annak, ami!)

Nagy örömmel szeretném a tudomásotokra hozni, hogy mivel tegnapelőtt lefoglaltam és kifizettem a repülőjegyeket, így már visszavonhatatlan, és biztos, hogy tavasszal felkerekedem, és megpróbálom gyalogszerrel végigjárni a híres spanyolországi zarándokutat, az El Caminót!