2012. december 10., hétfő

Angyalok a hóban

Nekifogtam naplót írni, de mégsem álltak rá az ujjaim. Egy egészen más írás kerekedett belőle, ami "nyomokban" ugyan tartalmaz gyerekeket és anyukákat, de klasszikus értelemben mégsem "kismamás". Mármint kismamás, de csak annyiban, hogy egy kismama írja, szándéka szerint mindenkinek. Köztük anyukáknak is, akiket remélhetőleg ezzel egy kicsit kiránt a baba köré "szűkült" valóságból.
Létezik egy maffia, ami csupán néhány tagból áll. Nem véletlen, hiszen nem kecsegtet jobb élettel, ha a tagja leszel, nem emel ki a hétköznapokból és nem is nyújt védelmet. Egyfelől. Másfelől viszont egy kicsit elviselhetőbbé, így mint olyan, jobbá teszi az életet, a tagjai ünnepivé varázsolnak egy-egy hétköznapot maguknak is és mások számára is, és a tevékenységük néhány nehéz sorsú embertársunkat megvédi - ha csupán pár napra is - az éhezéstől, nélkülözéstől.
Ez a Budapest Bike Maffia, amelynek van szerencsém egészen közelről ismerni az egyik tagját. A legjobb barátaim közé tartozik ő, akinek megjelenése az életemben ékes bizonyítéka annak, hogy szeretnek engem az égiek. Mindenkinek ilyen cimborát kívánok, de most igyekszem a tárgynál, vagyis a maffiánál maradni.
Szóval, vannak a maffiózók. Fogják magukat, és feláldozva a vasárnapjukat, kimennek a Szimpla Kertbe a piacra. Mondhatod, hogy mi ebben a különleges, hiszen vasárnap mindenki a piacra jár, de kérlek, várd ki a végét. Beállnak egy asztal mögé, és a piacra járó többi jóravaló embertől elveszik azt, amit azok vásároltak. Persze nem erőszakkal, hanem csak azt fogadják el, amit a piacozók jószántukból nekik adnak. Ha a történet eddig tartana, abszolút helytelen lenne az ő vasárnapjukra áldozatként tekinteni. De persze, nem eddig tart.
Szóval összegyűjtenek egy csomó mindent, néha még a Szimpla Üstben is főznek valamit, amit aztán pénzzé tesznek, és abból is bevásárolnak a piacon.
Most mondhatnád azt, hogy "Oké-oké, de mi ebben a nagy szám? Hiszen én is vásárolni járok  a piacra!"
Az ebben a kivételes Barátom, hogy ők nem maguknak gyűjtenek vagy vásárolnak be, hanem olyan embereknek, akikről az égegyadta világon semmit sem tudnak azon kívül, hogy rászorulók. Családoknak, akik nap mint nap azzal küzdenek, hogy mit tegyenek az asztalra.
Kezd érdekessé válni, ugye?
Aztán fogják magukat a maffiatagok, az összes cuccot a hátukra kötik, felpattannak a bringájukra és eltekernek egy szegény sorsú családhoz (vagy bárkihez, csak rászoruló legyen), hogy odaadhassák neki, amit "összepiacoztak".
No itt már sejlik az áldozati rész… Mert mindegy, hogy milyen idő van, ők még arra is figyelnek, hogy segítségnyújtás közben minél kisebb legyen az ökológiai lábnyomuk!!!! "Noooooooooooormális?" - mondaná Besenyő Pista bácsi. Hát nem. Nem igazán.
Így történhet meg, hogy amíg Te vagy én a mínuszok elől begubózva, otthon szürcsölgetjük a forró teánkat, addig ezek a nemnormálisok vízszintesen támadó hózáporban tekernek többtíz kilóval hátukon akár a világ végére is, hogy ott átfagyva és szétázva átadhassák, amit a nemnormális hétvégéjükön összegyűjtöttek.
Mi hajthatja őket? Talán az, hogy ők ezek után a valós szeretet "fényénél" melegedhetnek át. Vadidegen gyerekek, anyukák és apukák vagy nagymamik és nagypapik mondanak köszönetet könnyes szemmel nekik, bár ők igazán nem ezért teszik. Mégis, ez a legkevesebb, ami (igenis) jár nekik, és amiért igazán irigylésre méltók. Mert amíg én otthon ülök és punnyadok, ők házhoz mennek, helyesebben tekernek a "jussukért". Vagy az utcára, a hajléktalanhoz, vagy a menhelyre a kivert kutyához. Vagy ki tudja. Az ő nemnormális agyukban ezernyi ötlet rejtőzik…
Hálás vagyok a sorsnak, hogy nem rászorulóként találkoztam velük. Ha pedig kívánhatok egyet, hát azt kívánom, hogy ezek a maffiózónak álcázott angyalok legyenek minél tovább egészségesek, aktívak és nemnormálisak. Áldja meg őket az ég.

u. i. (szokás ez egy blogon?)
Ha most megmoccant Benned valami, akkor többféle módon is segíthetsz nekik. A legkevesebb, hogy megosztod ezt az írást, hátha általad valaki olyan ismerkedhet így meg a Budapest Bike Maffiával, aki még többet tenne. Itt találod őket a Facebookon. Aztán vasárnaponként megtalálod őket a Szimpla Piacon is. Itt már akár egy csokor sárgarépával is hozzájárulhatsz a "sikerükhöz". És ha ennél még többet tennél, hát pattanj bringára, és legyél Te is nemnormális!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése